Firmele Primariei, in top

Patru dintre societatile subordonate Primariei si una a Consiliului Judetean se afla pe primul loc in topul firmelor realizat de Camera de Comert si Industrie. Unele dintre acestea au obtinut punctaj mai mic decat multe alte societati, insa au iesit fruntase pentru ca nu au avut concurenti. In ceea ce priveste clasamentele speciale, insa, in cel referitor la cifra de afaceri, se regaseste, dintre cele 5, doar ApaVital, situata pe pozitia a noua. In schimb, Salubris si Servicii Publice sunt pe locurile 9, respectiv 10, atunci cand vine vorba de numarul de salariati.

 

Camera de Comert si Industrie a facut public topul firmelor din acest an. Clasamentul s-a facut pe domenii, insa au existat si doua topuri speciale. Cea mai mare cifra de afaceri in 2016 a avut-o fabrica americana de pompe si injectoare pentru motoare diesel din Miroslava – peste 1,9 miliarde de lei. Aceasta este insa pe pozitie secunda in privinta numarului de angajati – 1.719, pe primul loc, cu 1.876 de salariati, fiind o firma care ofera servicii administrative si de back- office. Producatorul iesean de medicamente este pe locul 3 in privinta numarului de angajati – 1.449 si pe al doilea referitor la cifra de afaceri: 335 de milioane de lei.

Printre primele 10 in ambele topuri se regaseste insa si o societate subordonata Consiliului Judetean. ApaVital este pe locul 4 al marilor anjatori, cu 1.211 salariati, si pe pozitia 9 la cifra de afaceri – aproape 141 de milioane de lei in 2016.

In plus, lista speciala a firmelor cu multi salariati este incheiata, pe pozitiile 9 si 10, de doua societati ale Primariei – Salubris, cu 708 angajati, si Servicii Publice – 589.

Desi ofera multe locuri de munca, acestea nu au insa si o cifra de afaceri care sa le propulseze printre primele 10 clasate in aceasta privinta.

Pe de alta parte, in topurile pe categorii, ApaVital, Salubris, Servici Publice, Termo- Service si Compania de Transport Public sunt lidere. E drept, insa, ca au concurat singure. Desi mai exista firme cu activitati asemanatoare, acestea sunt mult mai mici, asa ca s-au incadrat la alta categorie.

In alcatuirea topului s-a tinut cont de cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienta utilizarii resurselor umane si eficienta utilizarii capitalului angajat.

In vederea realizarii clasamentului s-au analizat datelor financiare a 18.400 firme cu sediul in judetul Iasi care au depus bilant pentru anul 2016. In urma verificarilor, a reiesit ca 14.340 firme au avut o cifra de afaceri diferita de zero, adica au fost active, dintre acestea 5.479 firme indeplinind criteriile de admitere in clasament. Pe primele 10 locuri ale topului s-au clasat 2.664 firme.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *