Un nou an scolar, aceleasi probleme

A sunat din nou clopotelul, iar elevii s-au intors in clase. In unele cazuri, si-au gasit scoala mai frunoasa decat au lasat-o atunci cand a venit vacanta mare. In altele, insa, situatia este asemanatoare celei din iunie. Din nou, in ciuda tuturor promisiunilor, inca sunt scoli, si nu putine, care nu au autorizatie sanitara de functionare si nici autorizatie de securitate la incendiu.

 

Mii de elevi s-au intors astazi la scoala, ceva mai devreme ca in alti ani, dar, din pacate, in multe cazuri in aceleasi conditii. E drept ca 190 de unitati scolare din judetul Iasi sunt cuprinse în Programul National de Dezvoltare Locala, ceea ce inseamna ca vor primi fonduri pentru reabilitare, insa nu acum, ci pana in 2019. Multe dintre acestea sunt cu probleme, drept dovada ca nici nu au primit autorizatie saniatra de functionare. De altfel, din totalul celor 614 unitati cu personalitate juridica sau arondate acestora, 214 nu au autorizatie sanitara. Insa 214 unitati nu inseamna tot atatea cladiri, ci mai multe, pentru ca sunt scoli care isi desfasoara activitatea intr-un imobil sau chiar in doua ori trei.

In judetul Iasi, elevii isi desfoaoara activitatea in 1.492 de cladiri. In cazul a 1.118 dintre acestea, nu este obligatorie autorizatia de securitate la incendiu. Mai raman insa 374 de imobile cu obligatorivitatea autorizia de catre ISU. Iar doua treimi dintre acestea – adica 252, in care isi desfasoara activitatea 74 de scoli – nu au primit respectivul document.

Pentru elevi, insa, exista si o veste foarte buna: chiar daca unii dintre ei vor invata in continuare in scoli neautorizate sanitar si de catre pompieri, toti copiii vor primi manuale, autoritatile dand asigurari ca necesarul de carti este asigurat in proportie de 100 la suta pentru anul de invatamant 2017-2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *