Cetateni multi, administratie mare

Primaria Iasi este de departe cel mai mare angajator din judet, daca luam in calcul atat salariatii proprii, cat si pe cei din directiile si societatile subordonate. Cu circa 5.000 de angajati, cifra ce este echivalentul a peste 3 la suta din totalul populatiei ocupate din orasul Iasi, municipalitatea depaseste de doua ori si mai bine din acest punct de vedere firma care este pe locul I al domeniului privat.

 

Organigrama proprie a Primariei prevede aproape 800 de posturi. La acestea se adauga insa si cele din directiile si societatile subordonate municipalitatii, in care lucreaza mai bine de 3.000 de oameni. Astfel, numai la Compania de Transport Public sunt 1.200 de angajati, in timp ce Salubris are aproape 800 de salariati. Cateva sute bune – 600 – sunt si la Servicii Publice, in timp ce la Citadin si Politia locala sunt cateva 280, iar la Directia de Asistenta Comunitara – 250. La Termo-Service sunt incadrati 230 de salariati, iar ceva mai putini, 115, respectiv 50, sunt la Eco- Piata si Directia Locala de Evidenta Populatiei. Insa acestia nu sunt singurii angajati care sunt in relatie cu Primaria, chiar si indirecta. In subordinea municipalitatii mai sunt si Casa de Cultura Mihai Ursachi, Ateneul Tatarasi, Muzeul Municipal, editura Junimea, dar si ceea ce a mai ramas sin RATP si CTP.

Situatii asemanatoare sunt insa intalnite si in alte orase din tara. La Targu Mures, de exemplu, 2 la suta din populatia activa este angajatia la Primarie sau la unitatile din subordinea acesteia. Administratie supradimensionata este la si al Cluj Napoca. Acolo, insa, raportul dintre subordonatii municipaliatii si totalul populatiei angajate este ceva mai mic – 1 la suta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *