Padocul maidanezilor, in atentia DNA

Padocul de la Tomesti intra in atentia DNA. Si asta intrucat inspectorii Agentiei Nationale de Integritate au apreciat ca incredintarea serviciilor sanitar-veterinare catre firma condusa firma fostei sefe a padocului a fost un act de coruptie. In plus, un alt argument al inspectorilor ANI a fost legat de faptul ca Livioara Rotariu a facut parte din comisia de evaluare la licitatiile  necastigate, iar la o procedura ulterioara si-a inscris propria firma si a castigat.

 

Externalizarea serviciilor sanitar-veterinare de la padocul de la Tomesti a atras atentia Agnetiei Nationale de Integritate, care a analizat situatia, apoi a inaintat dosarul la DNA.

Practic, anul trecut au fost organizate mai multe licitatii in vederea externalizarii acestor servicii, iar ultima a fost castigata de firma Livioarei Rotariu, fost sef la padoc.

 

“La data de 25 aprilie 2016, SC Izavet SRL, reprezentata prin Rotariu Livioara, a castigat licitatia, in calitate de unic ofertant, organizata de catre SC Salubris SA, in cadrul careia persoana evaluata detinea la momentul licitatiei functia de sef serviciu, pentru atribuirea contractului “Servicii sanitar-veterinare”, anterior licitatiei fiind implicata in doua proceduri de selectie de oferta in vederea atribuirii unui contract de prestari servicii specializate de asistenta medicala veterinara organizate de catre SC Salubris SA, in calitate de membru al comisiei de evaluare a ofertelor. Ulterior, la data de 20 mai 2016, a fost incheiat contractul de prestari servicii inregistrat intre SC Salubris SA, in calitate de beneficiar, si SC Izavet SRL, reprezentata prin Rotariu Livioara, in calitate de prestator, in valoare de 571.915 lei fara T.V.A. Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Directia Nationala Anticoruptie in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Rotariu Livioara a infractiunii prevazute de art.12, lit.b) din Legea nr.78/2000”,  se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Integritate.

 

Concret, in respectivul articol se specifica faptul ca “folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii” constituie o infractiune de coruptie.

 

Fostul sef al padocului spune insa ca nu se simte deloc vinovat. Livioara Rotariu afirma ca si asa s-a inscris cu greu la licitatie, indemnata de cei din jurul sau, dupa ce la anterioarele proceduri nu venise nimeni. In plus, potrivit fostei sefe de la padoc, chiar daca a fost in comisia de evaluare la primele trei licitatii, in cazul celei de-a patra, la care si-a inscris firma, nici nu avea cum sa fie membru. In privinta calitatii de sef la padoc, Livioara Rotariu a precizat ca, imediat cum a aflat rezultatul licitatiei, si-a dat demisia, contractul cu Salubris fiind semnat la o ora dupa ce sefii acestei societati au luat act de renuntarea la functie.

 

“In luna aprilie, a patra oara, cred, cand se scotea la licitatie, mai mult impinsa din spate de iubitori, de sustinatorii din randul iubitorilor, am hotarat sa particip la aceasta licitatie. Problema era nu ca eu eram sef de serviciu, ci ca in celelalte doua sau trei anterioare licitari am fost trecuta pe comisia de evaluare aofertelor, insa acele oferte au ramas nule, pentru ca nu s-a prezentat absolut nimeni. Deci nu se punea problema de informatii, de acces la informatii, nu era nicio treaba cu chestia asta. A patra oara, cand eu am hotarat sa ma prezint, bineinteles ca nu am mai fost trecuta in comisia de evaluare, ca nu aveam cum, odata ce am dat si declaratie pe propria raspundere ca nu sunt in situatiile prevazute de articolul cutare, cutare, cutare”, a spus dr. Livioara Rotariu.

 

Externalizarea serviciilor medicale de la padoc a fost o obligativitate impusa de lege.

Concret, aceste servicii se refera la tratarea cainilor adusi la paoc, sterilizarea lor si chiar prinderea maidanezilor in cazurile in care este nevoie de tranchilizare. La prima licitatie organizata in 2016, suma estimata de Salubris pentru aceste servicii a fost de 447.500 de lei, fara TVA, pentru un an. Insa, cum nu au existat ofertanti, valoarea a fost crescuta cu peste 25 la suta, adica cu 125.000 de lei. In 2017 a fost organizata o noua licitatie, castigata tot de firma Livioarei Rotariu.