Esec european total

Ratare dupa ratare la Primaria Iasi. Edilii au esuat in atragerea a importante fonduri europene, pentru ca proiectele pe care le- au propus sau care erau parteneri nu au fost eligibile. Astfel, Iasul pierde aproape 100 de milioane de lei, bani care ar fi puut sa vina prin Programul Operational Regional. In schimb, prin Programul Operational Infrastructura Mare nu va ajunge la Iasi niciun leu pentru ca municipalitatea nu a depus niciun proiect pana acum.

 

Primaria Iasi vrea bani de la Uniunea Europeana, dar la intocmirea proiectului nu tine cont de toare rigorile impuse, motiv pentru care intampina refuzuri. Astfel, sase proiecte ce ar fi putut obtine finantare prin doua programe – Programul Operational Regional si Programul Operational Capital Uman, cu o valoare totala de aproape 100 de milioane de euro, au fost deja respinse. Acestea vizau reabilitarea termica a unor blocuri, refacerea si revitalizarea Palatului Braunstein si reducerea numarului de comunitati marginalizte din muncipiul Iasi. Concret, cei care au analizat proiectele spun ca, in cazul blocurilor, nu exista o dovada clara ca la nivelul Iasului exista o strategie clara de eficienta energetica.

Referitor la Palatul Braunstein, edililor li s-a reprosat ca lucrarile ar depasi limita de proprietate si, in plus, ar fi modificate forma initiala si gabaritul constructiei.

In privinta proiectelor legate de comunitatile marginalizate, se pare ca, in unul dintre proiecte, edilii nu au identificat clar grupurile tinta, in timp ce in celalalt au completat gresit anumite documente.

In aceeasi informare a Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene se mai specifica faptul ca alte proiecte sunt in analiza.

Ministerul face referire si la proiectele Consiliului Judetean, care vizeaza refacerea unor muzee, dar si modernizarea drumului judetean Iasi- Suceava. In privinta acestuia din urma, proiectul depus in noiembrie 2016 a fost respins, insa autoritatile

judetene l-au refacut si l-au depus din nou recent.

Toate aceste esecuri sunt aspru criticate de liberali. Reprezentantii PNL spun ca de vina pentru ca Iasul nu are niciun proiect admis este doar incompetenta administratiei Chirica.

 

“Acesta este Mihai Chirica: un om al esecului, un politician slab si un administrator nepriceput. Nu avem niciun proiect cu finantare europeana admis pentru Iasi in acest moment, niciun proiect european major depus pentru Iasi de actuala administratie, iar motivele de respingere a proiectelor arata incompetenta si superficialitate. Cand liderul unei organizatii o tine numai in chermeze si face doar turul televiziunilor, in loc sa faca turul ministerelor si al investitorilor, atunci aparatul de specialitate se demotiveaza, iar Primaria devine o institutie anchilozata, ineficienta. Cand principala sa preocupare este sa se certe cu toata lumea pentru a masca nereusitele, atunci sa nu ne miram ca bifam numai esecuri (…) Este o crima cu premeditare pentru oras aceasta incompetenta a primarului Chirica. Dupa ce a indatorat orasul cu 15 milioane de euro penru achizitia de autobuze, cand puteam accesa fonduri europene, acum va trebui sa platim alte 12 milioane de euro din cauza incompetentei. 27 mil euro vor fi cheltuiti din fonduri de la bugetul local pentru proiecte care puteau fi finantate din fonduri europene! Doar in acest an!”, se arata intr-un comunicat al deputatului PNL Marius Bodea, presedintele organiztiei municipal PNL Iasi.

 

Recent, Iasul a mai intampinat un esec: nu va primi bani nici prin Programul National de

Dezvoltare Locala, program de la care edilii sperau sa obtina 78 de milioan de lei pentru 32 de proiecte legate de modernizare unor terenuri de sport de la scoli si pentru dotarea cu aparatura a spitalelor din subordinea municipalitatii.