Redusi la tacere

Consilierii locali PNL, redusi la tacere atat in spatiul public, cat si in cel on-line. La sedinta extraordinara de astazi, in care s-a votat reducerea tarifelor la salubritate dupa ce o taxa pe care trebuia s-o plateasca operatorul a fost suspendata, au fost putini alesi. Au lipsit 8 dintre cei 27 de consilieri, inclusiv presedintele de sedinta, intrucat acum este perioada concediilor. Iar incercarea liberalilor de a introduce inca doua puncte pe ordinea de zi s-a soldat cu un esec. Reprezentantii PNL ar fi vrut sa se discute o hotarare privind accesul gratuit al tuturor oesenilor pe terenurile de sport ale scolilor in perioada vacantelor. Un alt proiect viza premierea elevilor cu rezultate exceptionale in ultimul an scolar.

 

Sedinta extraordinara de astazi a Consiliului Local a fost una unicat in istoria ultimilor ani. Teoretic, orice iesean ar putea asista la dezbateri, insa, practic, doritorii trebuie sa depuna o cerere cu mult timp inainte si chiar si asa se pot alege cu un refuz daca solicitarea nu este intemeiata. Astazi, insa, nici varianta urmaririi pe internet a sedintei nu a fost viabila. Desi din bugetul local se platesc anual peste 50.000 de lei pentru ca orice iesean as poata urmari live aceste intruniri, astazi transmisia on-line a fost intrerupta la doar cateva minute dupa inceperea dezbaterilor. Varianta unei erori tehnice trebuie exclusa, pentru ca, la scurt timp dupa aceea, premierea elevilor care au obtinut nota 10 la bacalaureat sau evaluarea nationala de catre primarul Mihai Chirica a fost transmisa integral. In schimb, discutiile din Consiliul Local nu s-au mai putut urmari pe internet imediat ce alesii liberali au incercat sa-si prezinte initiativele.

 

“Am o interventie la ordinea de zi, de obicei sunt discutii pe ordinea de zi”, a spus consilierul local PNL Razvan Timofciuc.

“Nu, de obicei se supune votului, da? Deci, repet: cine este”, a spus presedintele de sedinta Paul Corneliu Boisteanu, consilier local PSD.

“Dar la ordinea de zi…”, a incercat sa spuna liberalul.

Ordinea de zi este adoptata cu majoritatea consilierilor”, a precizat consilierul PSD.

“Am o propunere pentru suplimentarea ordi…”, a afirmat, fiind insa intrerupt, Razvan Timofciuc.

 

Liberalii au incercat sa introduca pe ordinea de zi un proiect initiat de ei, potrivit caruia iesenii ar urma sa aiba acces gratuit, in perioada vacantei, pe terenurile de sport ale scolilor. Numai ca proiectul lor nici macar nu a fost discutat, primarul Iasului anuntand existenta unei astfel de idei.

 

“Dorim ca in acest fel sa raspundem solicitarilor iesenilor care isi doresc sa practice activitati sportive in municipiu mai ales in aceasta perioada de vacanta. Fac apel la unitatile de invatamant ca, in masura posibilitatilor, sa puna la dispozitie terenurile si, mai ales, personalul necesar. Intr-o prima etapa ne dorim ca macar 10 astfel de terenuri sa fie deschise pentru cei interesati, urmand ca, in timp, si alte unitati scolare sa puna la dispozitia iesenilor facilitatile sportive pe care le administreaza”, se arata intr-un comunicat semnat de primarul Mihai Chirica.

 

Un al doilea proiect al alesilor PNL se referea la acordarea a unor premii in bani – cate 3.000 de lei – elevilor care au obtinut nota 10 la bacalaureat si evaluarea nationala, care au fost sefi de promotii sau care au obtinut locul I la olimpiadele nationale ori internationale in ultimul an scolar.

 

“Concretizarea acestei initiative ar fi presupus un efort bugetar de 396.000 lei. Vorbim de 36 copiii care au obtinut media 10 la evaluarea nationala, 11 copiii din municipiul Iasi care au obtinut media 10 la examenul de bacalaureat, 35 copiii care sunt sefi de promotii si 50 de copiii cu rezultate foarte bune la olimpiadele nationale (locul I) si internationale (medalie sau argint)”, a afirmat unul dintre initiatorii proiectului, consilierul local PNL Razvan Timofciuc.

 

Liberalii l-au criticat pe primar pentru modul in care le-a refuzat proiectul. Ei au spus ca expresiile folosite de acesta – “educatia nu are valoare pecuniara” ori “banii sunt ochii dracului” – sunt de-a dreptul hilare si nepotrivite in contextul proectului propus de PNL.

 

“Motivele respingerii acestei initiative de catre primar, care a spus ca <educatia nu are valoare pecuniara> si ca <banii sunt ochii dracului> – cuvintele domnului Chirica din sedinta de Consiliu Local – , sunt cel putin hilare. Rechizitele costa, cartile costa, cursurile de perfectionare costa, domnule primar!”, a mai afirmat consilierul local PNL Razvan Timofciuc.

 

Liberalii din Consiliul Local si-au mai aratat nemultumirea si fata de intreruperea transmisiunii on-line chiar in momentul in care ei intentionau sa- si prezinte proiectele.

Reprezentantii PNL au acuzat conducerea Primariei de o atitudine “josnica”.