Adio, Maz! Vine Isuzu

Noile sisteme de taxare vor fi introduse inainte ca la Iasi sa ajunga primele 30 din totalul de 88 de autobuze pe care municipalitatea le cuimpara cu bani imprumutati de la o banca europeana. Contractul cu furnizorul s-a semnat astazi, iulie parand a fi pentru Primaria Iasi luna in care se fac afacerile de milioane de euro, contractul cu actualul operator de termoficare din Iasi fiind parafat tot in iulie, in 2012.

Pentru cele 88 de autobuze, Iasul a platit 15 milioane de euro, suma pe care va trebui s-o ramburseze, cu tot cu dobanda si comisioane, peste 10 ani.

 

Din total celor 88 de noi autobuze, 30 vor ajunge la Iasi peste 20 de saptamani, iar celelalte – cel mai tarziu in prima decada din 2018. Acestea vor inlocui cele de 50 de MAZ-uri achizitionate la sfarsitul anului 2005 de Primaria ieseana, care a platit pentru acestea peste 11 milioane de euro. Noi autobuze sunt Diesel, au motor Euro 6 C si diferite facilitati.

 

“Fiecare mijloc de transport in comun este asigurat cu un nivel de competent din punct de vedere tehnic privind conditiile de climatizare, vara si iarna, acces persoaner cu handicap, sistem de supraveghere video in interior si exterior, sisteme de numarare pasageri. Este o noutate in momentul de fata, compania va sti cati au urcat, cati au coborat, cati au compostat”, a spus primarul Mihai Chirica.

 

Cumpararea noilor autobuze a fost aspru criticata de liberalii din Consiliul Local.

Reprezentantii PNL au cerut edililor sa nu recurga la bani imprumutati, ci sa acceseze fonduri europene.

Edilii spun acum ca nu exclud aceasta varianta, dar pentru alte mijloace de transport in comun, si numai in cazul in care nu va fi nevoie de finantare pentru altceva.

 

“Care sunt gandurile noastre pe viitor? Functie de posibilitatea de finantare, n-am lasat deoparte si posibilitatea de a aduce si mijloace de transport electric, asta, desigur, in consonante cu finantarile europene atunci cand vor aparea ele si, desigur, intr-o corelare cate se poate de corecta si cu celelalte programe pe care vrem sa le accesam”, a mai spus primarul.

 

Tot in aceasta toamna, la Iasi vor fi aduse si cele 11 tramvaie second-hand pe care edilii le-au cumparat recent din Germania, platind, inclusiv pentru transportarea lor la Iasi, aproape 2,5 milioane de lei.