Comunitati re-imaginate

In prezent, sfera publica resimte acut nevoia clarificarii in raport cu ascensiunea curentelor identitare nationaliste care erodeaza principiile democratiilor liberale. Noi propuneri nationaliste pun la incercare in mod radical conceptul liberalismului democratic. Proiectul COMUNITATI RE-IMAGINATE va ilustra capacitatea artei contemporane de a oferi moduri de intelegere aprofundata ale prezentului social, in strânsa legatura cu memoria locala si agenda artistica globala.

 

COMUNITATI RE-IMAGINATE este un proiect cultural transdisciplinar, realizat in Iasi, cu contributia unor artisti, teoreticieni sau cercetatori locali si internationali. Prin metode specifice artei contemporane (microrezidente, expozitii, proiectii de filme, prezentari si discutii) sau dezbaterii publice umanist-sociale (seminarii, prezentari, interviuri), COMUNITATI RE-IMAGINATE adreseaza conceptele de „natiune” si „nationalism” in contextul specific al istoriei culturale a Iasiului (pe de o parte Unirea din 1859, nostalgia vechiului statut de capitala, vecinatatea cu Republica Moldova, conditia de oras de granita al Uniunii Europene, pe de alta parte influenta cercurilor eclesiastice traditionaliste, rolul specific in aparitia si ascensiunea celei mai importante miscari de tip fascist din România – Legiunea Arhanghelului Mihail – in perioada interbelica, Pogromul de la Iasi din 1941).

 

Programul include expozitia solo New Nationalisms in the Heart of Europe (Noi nationalisme in inima Europei) a artistului slovac Tomas Rafa, expozitia de grup micro-Naratiuni cu contributiii din partea Cristinei David, Ivanei Smiljanic, a lui Behzad Khosravi Noori si lui Andrei Nacu, a Andreei Cioara, Smarandei Ursuleanu, Catalinei Hirean, a lui Jonas Soydan si a lui Dan Acostioaei si a lui Ghenadie Popescu, seminarul Natiune si nationalism coordonat de cercetatorii Marius-Alexandru Dan si Alexandru Tirdea precum si rezidenta la Iasi si prezentarea publica Nationalism si arta contemporana a Minnei Henriksson si a lui Sezgin Boynik. Ana Szel va realiza o prezentare a contextului legislativ ce a guvernat functionarea si evolutia cinematografiei române de-a lungul perioadei socialiste pornind de la o serie de documente ce se gasesc in arhiva Studioul cinematografic “Alexandru Sahia”.

Expozitiile vor fi insotite si de o serie proiectii de film cu lucrari ale artistilor Szabolcs KissPál sau Andreas Fogarasi.

Program:

 

8-9 iulie 2017: seminarul Natiune si nationalism, coordonat de cercetatorii Marius-Alexandru Dan si Alexandru Tirdea

 

8 iulie 2017, ora 19:00: masa de lucru si prezentare publica cu Ana Szel pornind de la o serie de documente aflate in arhiva Studioul cinematografic “Alexandru Sahia”

 

9 – 21 iulie 2017: micro-Naratiuni, expozitie de grup cu Ivana Smiljanić, Cristina David, Behzad Khosravi Noori, Andreea Cioara, Andrei Nacu, Smaranda Ursuleanu, Catalina Hirean, Jonas Soydan, Dan Acostioaei, Ghenadie Popescu

 

9 iulie 2017: ora 19:00  – vernisaj micro-Naratiuni

 

9 iulie 2017: ora 19:30 – In Line (Homemaking and art), performance de Ivana Smiljanić

 

9 iulie – 9 octombrie 2017, Andrei Nacu:  multimi, submultimi, familii, 3 expozitii de fotografie in 3 scari de bloc din cartierul Nicolina din Iasi, in cadrul expozitiei de grup  micro-Naratiuni.

 

3 august 2017 (tbc): ora 19:00, Nationalism si arta contemporana, prezentare Minna Henriksson si Sezgin Boynik.

 

11 august 2017: ora 19:00 – Proiectie de  film – Szabolcs KissPál, The Rise of the Fallen Feather (2016)

August 2017: Proiectie de  film – Andreas Fogarasi, Vasarely Go Home (2012)

 

Septembrie – Octombrie 2017: New Nationalisms in the Heart of Europe (Noi nationalisme in inima Europei) expozitie solo a artistului slovac Tomas Rafa

 

Proiectul COMUNITATI RE-IMAGINATE este organizat de 1+1 in colaborare cu tranzit.ro/ Iasi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi si este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.